Napelemes rendszer és HR tanácsadás egy helyen

Álláskeresésem során a legfurcsább vállalatokba futottam bele. Furcsamód volt néhány, ami annyira felkeltette a figyelmemet, hogy bármilyen bizarr is volt a tevékenységi körök párosítása, nagyon szerettem volna akár csak napokat is ott dolgozni, hogy lássam, hogy valójában hogy is kell ezeket a párosításokat elképzelni, és kik is azok a szakemberek, akik ezeket képesek párhuzamosan együtt csinálni. Amikor megosztottam ezeket a gondolatokat az egyik barátommal, viccesen csak annyit mondott, hogy én is próbálkoztam már elég sok mindennel, szinte csak kéményseprő nem akartam még lenni. És pályafutásom alatt sokszor volt nekem is olyan, hogy egyszerre a legeltérőbb tevékenységeket folytattam egymás mellett. Ami állandó furcsasággal leng körbe, az például az, hogy többször is dolgoztam már pénzügyi területen, miközben az alap matematikát mindig is az ősellenségemnek tartottam, és pluszban még az is rátesz egy lapáttal, hogy egy underground együttes frontembere vagyok. A haverom szerint ez már bőven elég ahhoz, hogy skizofrénia gyanújával zártosztályra vigyenek, úgyhogy csak óvatosan dicsekedjek ezekkel idegen embereknek, nehogy egy álruhába bújt ápoló egyszer csak furcsán döntsön sorsomról ezeket a sztorikat hallva.

Az első ilyen furcsa párosítás az egy direktmarketinggel foglalkozó cég volt, akik melléktermékként élettanácsadással, coaching-gal is foglalkoztak. Engem mind a két irányzat érdekelt volna, de egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy ha egyszer nem kérnek semmilyen felsőfokú végzettséget, csak középfokút, akkor milyen színvonalon tudják ezeket a műfajokat űzni?! Elmentem hát az állásinterjúra, amin még mindig elég profinak tűnt a cég, és akkor lepődtem meg igazán, amikor másnap kaptam egy telefont, miszerint felvételt nyertem az általam megpályázott helyre.  De az igazi meglepetés még hátra volt: az első munkanap. Itt derült csak ki számomra, hogy egy jó nagy átverésnek vagyok a részese, ugyanis a direkt marketing része az olyannyira direkt marketing, hogy házalni kellett volna különböző eladásra szánt termékekkel, miközben a coaching rész annyiban kimerült, hogy a cégvezető minden reggel üres, buzdító szavakkal és hangos, igénytelen zenével bocsájtotta útra a házaló szerencsétleneket. Hát maradjunk annyiban, hogy bejelenteni sem volt idejük szegényeknek – már, ha egyáltalán szándékukban állt volna – ugyanis hamar leléptem.

A következő ilyen furcsa párosítással foglalkozó cég viszont vérprofi volt, de ide sajnos nem nyertem felvételt. Itt a két főtevékenység napelem rendszerek értékesítése, beszerelése és szervizelése volt, emellett pedig HR tanácsadással is foglalkoztak. Az érdekes párosítás oka sokkal prózaiabb volt, mint első ránézésre gondoltuk volna, a cégtulajdonosok és vezetők személyében egy házaspárt ismerhettem meg, akik közül a férj a napelem rendszerekért, a feleség pedig a HR ügyekért volt kezdetben felelős, majd egy kis továbbképzés után bővebben is akart foglalkozni az emberi erőforrásokkal kapcsolatos tevékenységekkel, ezért kibővítették a feladatköröket. Ide eredetileg HR területre jelentkeztem, de csak egy pénzügyi asszisztensi munkakört tudtak volna felajánlani, a HR-es végzettségem hiányában. Azt viszont nem volt érkezésem elvállalni, úgyhogy sajnos nem nyerhettem betekintést mélyebben a cég mindennapjaiba. Szerencsére azért annyira szimpatikus voltam a házaspárnak, hogy elmondták, hogy mi volt a hiányosságom a pozíciót illetően, így nem következett a sikertelen állásinterjú utána három napos mélydepresszió, azzal az érzéssel párosulva, hogy semmire sem vagyok jó és már soha nem fogok értelmes munkát kapni.

A kitartásomnak és a rugalmasságomnak köszönhetően nem sokkal ezután az incidens után, sikerült egy számomra sokkal megfelelőbb állást találni. Igaz, hogy újfent vissza kellett kanyarodnom a pénzügyi szektor felé, de addig, amíg van fejlődési lehetőségem és ott lebeg az orrom előtt a remény, hogy hamarosan talán átkerülhetek olyan társosztályra, ami sokkal inkább profilba vág, addig nem adom fel. Azóta belátom, hogy jobb rossz helyen dolgozni, mint egyáltalán sehol nem dolgozni.